Városháza, Szeged

Városháza, Szeged
A szegedi városháza eklektikus-neobarokk formáját 1883-ban Lechner Ödön tervei alapján nyerte el. A város egyik szimbóluma a körerkélyes torony, melyet Babits Mihály költő a "csipkéit kacéran hordó, kecses táncosnőhöz" hasonlította.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

A pazar közgyűlési teremnek a falait Ferenc József, Erzsébet királyné, Tisza Kálmán és Tisza Lajos portréja díszíti. A mennyezet freskóján a város címerét angyalok ragadják a magasba.

Haynau az épület régi tornyából nézte végig a szőregi csatát 1849. augusztus 5-én. A táborszernagyot a magyar táborból kilőtt ágyúgolyó majdnem eltalálta. A torony falába szorult lövedéket, mint a szabadságharc egyik helyi emlékét, évekig megőrizték.

A városháza közeli szomszédságában áll a "bérházként" emlegetett 1873-ban elkészült épület, amelyben a polgármesteri hivatal irodái működnek (Széchenyi tér 11). Az árvíz előtti, koraeklektikus palota emeletét zárt folyosó köti össze a városházával. Ez a Sóhajok hídja, amely a velencei doge-palota hasonló építményének mintájára készült.

Haynau az épület régi tornyából nézte végig a szőregi csatát. Fotó: Miskolczi Róbert (Fotógaléria)

A díszbádogozású szegedi hidacska Ferenc József és kísérete számára készült: a császár 1883-ban, a királynapokra jött Szegedre, s népes kompániájával egyetemben a városházán, valamint a bérházban kapott szállást. S hogy őfelsége, valamint nagytekintélyű kísérői mégsem az utcán át kerülve közlekedjenek a két épület között, átjárót függesztettek az emeleti folyosók közé.

Megközelíthetőség:
A városháza Szeged központjában, a Széchenyi tér 10-11. szám alatt található.

Jegyárak:
Bejelentkezéssel látogatható.

Honlap:
www.szegedvaros.hu

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot