Vár, Szeged

Vár, Szeged
A szegedi vár helyén már a rómaiak is őrállomást építettek. 1880 és 1882 között bontották le, köveit felhasználták a belvárosi paloták építésekor. Megmaradt részénél ma Vármúzeum működik.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

A mai Deák Ferenc utca és Vár utca sarkán állhatott majd kétezer évvel ezelőtt a rómaiak őrhelye. Itt vezetett át a Dáciától (Erdélytől) Pannóniáig (a mai Dunántúlig) húzódó út, amely a két nagy római tartományt kötötte össze. Az őrállomást elsöpörte a népvándorlás vihara, ám a honfoglaló magyarok földvárat emeltek ugyanitt. Ezt viszont a tatárok pusztították el... IV. Béla király rendelte el az újjáépítést (1246 körül), s ekkor már kőfal védte az erődítményt.

A törökök előbb lerombolták, majd helyreállították az erődítményt – elpusztítva közben a várbeli templomokat, kolostorokat ... Az osztrák sereg 1686. október 13-án kezdte lövetni a falakat, s kilenc nap múlva a törökök a fegyveres elvonulás feltételével megadták magukat. Ezzel Szegeden véget ért a 143 éves török uralom.

A vár katonai jellegét II. József szüntette meg, börtönné alakítva az épületet, ahol 1833-tól elsősorban olasz szabadságharcos foglyokat tartottak.

A várat a nagy árvíz után ajándékozta egészen Szegednek a király. A város fejlődését akadályozó, hatalmas építményt 1880 és 1882 között bontották le, s köveit jórészt beépítették az újonnan emelt paloták falaiba. A várfal a múzeum előtti rakparton ma is látható körbástyától a Vár utcán át, a Széchenyi téri épületsor vonalát metszve egészen a bírósággal szomszédos Juhász Gyula Művelődési Központig húzódott, majd onnan kanyarodott vissza a Tisza felé. Kör alakú, s kiugró, négyszögű bástyák erősítették a falakat.

Rendezvények is helyet kapnak olykor a vár kertjében. Fotó:Miskolczi Róbert (Fotógaléria)

A rakparti rondellán megtaláljuk a vár fölfestett alaprajzát. A múzeum mögött található vármaradvány az építmény legifjabb részéből maradt meg mutatóba. Ez a Mária Terézia-kapu, amelyet kijáróként nem is használtak: előbb legénységi kazamata volt, majd a lovak vették birtokukba – istállóként szolgált.

Az árvíz után vendéglőt (kioszkot) rendeztek be itt, az 1959-es helyreállítás óta pedig a múzeum várostörténeti kiállítását találjuk benne. Az épület körüli kis árkádsor alatt a kőtár gyűjteménye látható. Az építményt a 2000-es évek elején felújították, kiegészítették, és ma a Móra Ferenc Múzeum rendez benne hangulatos kiállításokat és rendezvényeket.

Megközelíthetőség:
Pontos cím: Stefánia sétány 2. A szegedi vár maradványa a Belvárosban, a Deák Ferenc utca és Vár utca sarkán található a Stefánia sétányon.

Nyitvatartás:
Kedd-vasárnap 10:00-18:00

Árak:
Felnőtt: 300 Ft
Diák, nyugdíjas: 150 Ft
Családi belépő: 500Ft

Honlap:
www.mfm.u-szeged.hu

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot