Szegedi Vadaspark

Szegedi Vadaspark
A Szegedi Vadaspark Magyarország egyik legfiatalabb állatkertje, és a legnagyobb területű is egyben. Elsősorban veszélyeztetett fajok tartására szakosodott, különösen kiemelkedő a park dél-amerikai állatokat bemutató része.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

A Szegedi Vadaspark a mintegy 44 hektáros, zömmel természetes erdő borította területén nagyjából földrészenként csoportosítva mutatja be állatait.

A Szegedi Vadaspark megépülése nagyon lassan haladt, míg végül 1989 májusában megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt, akkor még mindössze 3 hektáros bemutatóként. A szegényes anyagiak miatt nem gondolkozhattak nagytestű fajok bemutatásában, így született meg az a koncepció, melynek köszönhetően a Szegedi Vadaspark ma is egyedülálló állománnyal bír a hazai állatkertek körében. Elsősorban kistestű fajok tartására szakosodtak, melyek közül a karmosmajmok tartásában és tenyésztésében rövidesen nemzetközi sikereket is elértek. 1992-ben kezdhették meg a jelentősebb fejlesztéseket. Ennek első eredménye az 1993-ban átadott oktatóterem volt. A vadaspark a környezeti nevelést a kezdetek óta igen magas szinten műveli, így e téren a térség kiemelkedő központjává nőtte ki magát.

Az eredeti koncepció szerinti földrészenkénti bemutató első eredménye a park megnyitásának ötödik évfordulójára készült el. Ekkor vehették birtokba a látogatók is az 5,5 hektáros Dél-Amerika parcellát. Ez a bemutató ekkor egyedülálló volt hazánkban, mivel az állatokat terjedelmes, többnyire villanypásztorral határolt kifutókban mutatták be. A Dél-Amerika-rész azóta is folyamatosan bővül. Ennek első lépése a pókmajmok erdejének kialakítása volt, amelyet mindössze néhány szál elektromos vezeték határol. Ezt követően azonban már folyamatosan költözhettek a többi földrész állatai is a tágas, természetes férőhelyekre. 1997-ben készült el két majom-sziget, melyeken fehérkezű és bóbitás gibbonok, valamint sziamangok kerültek elhelyezésre.

Kellemes családi program a vadaspark különleges állatainak megtekintése. Fotó: Karnok Csaba (Fotógaléria)

2004-től sorra épültek az állatok megfelelő teleltetését szolgáló épületek. Elkészült az Ázsia-ház, mely a majomszigeteken élő gibbonok és wanderuk belső férőhelyéül szolgál. Majd felépült a Dél-Amerika-ház, melyben a bőgő- és pókmajmok, a tapírok és a vízidisznók kaptak szállást. 2005-ben az Afrika-részen épült ház és kifutó az újonnan érkezett oroszlánoknak, valamint külön épület és kifutók a szurikátáknak és a sarkantyús teknősöknek. Az év végén értékes állatfajokkal is gazdagodott a park gyűjteménye: az Oroszlánházba foltos hiénák érkeztek, a kínai víziőzek pedig tágas erdei kifutót kaptak. 2006-ban tovább bővült az Afrika-rész: Madagaszkár-ház és Flamingó-ház épült.

A sétautak mentén fölállított ketrecekben párduc lapul, hiúz szeme villan, réti sas terjeszti szét hatalmas szárnyát, hóbagoly néz vissza okosan a látogatóra. Ha jókedvükben találjuk a majmokat, a varietéket lepipáló show-műsort rögtönöznek. A madárház színes tollú papagájok szavától hangos, egy másik épületben kisebb rágcsálók éldegélnek. A karámokban, kerítések mögött, különféle rendű és rangú patások sétálgatnak méltóságteljesen: zebra, láma, antilop – még teve is akad. Az összes állatfaj fölsorolása természetesen lehetetlen: a vadasparki séta fél napot kitöltő, kellemes időtöltés.

Megközelíthetőség: Móraváros nyugati határán, a Dugonics tértől induló Kálvária sugárút végén, balra található.

Jegyárak:
Felnőtt: 1100 Ft
Gyermek: 780 Ft
Családi: 2800 Ft
Gyermekcs.: 580 Ft

Nyitvatartás:
Január 9.00 16.00-ig
Február 9.00 16.00-ig
Március 9.00 16.00-ig
Április 9.00 17.00 18.00-ig
Május 9.00 18.00 19.00-ig
Június 9.00 19.00 20.00-ig
Július 9.00 19.00 20.00-ig
Augusztus 9.00 19.00-ig
Szeptember 9.00 18.00-ig
Október 9.00 17.00-ig
November 9.00 16.00-ig
December 9.00 16.00-ig

A Szegedi Vadaspark az év minden napján, szabad és munkaszüneti napokon is várja látogatóit! Tel.: 06-62-542-530, 06-62-542-531

Honlap:
http://zoo.szeged.hu/

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot