Szent István téri Víztorony, Szeged

Szent István téri Víztorony, Szeged
Szeged meghatározó, városképi jelentőségű, szecessziós stílusú ipartörténeti műemléke. Az ország első - még ma is üzemelő - vasbeton szerkezetű víztornya.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

1903 és 1904 között épült szecessziós stílusban, Dr. Zielinski Szilárd (1860-1924) mérnök, az első magyar műszaki doktor, a vasbeton-építés meghonosítójának tervei alapján.

Építészei Korb Flóris és Griegl Kálmán voltak. Az építők, Freund Henrik és fiai munkáját dicséri, hogy az 1000 m3-es víztorony még ma is működik. A víztorony minden évben Nyílt Napokon fogadja az érdeklődőket. Az elmúlt években több tízezren kapaszkodtak fel a teraszokra vezető csigalépcsőkön, ismerkedtek meg a torony múltjával, jelenével, s gyönyörködtek az erkélyekről nyíló belvárosi panorámában.

A Szent István téri víztorony felújítása 2005 nyarán kezdődött el, s 2006 május végére fejeződött be a Szent István téri víztorony felújítása. A munka annak a PHARE projektnek volt a része, mely során a teljes Szent István tér megújult. Az újjászületett Szent István téri víztornyot a szegediek kedvesen csak Öreg Hölgynek becézik. A víztorony új ruhát kapott, szinte minden részében megújult, s a felújítást követően újra bekapcsolódott Szeged vízszolgáltatási rendszerébe.

Különleges látványosság, és még a funkcióját is ellátja. Fotó: Karnok Csaba (Fotógaléria)

Megközelíthetőség:
A Víztorony Szeged belvárosához közel, a Szent István téren található.

Nyitvatartás:
A Szegedi Szabadtéri Játékok (2009. július 3-augusztus 22.) alatt azokon a napokon, amelyeken vannak előadások a torony 10 és 18 óra között látogatható. Április 1-től október 31-ig minden hónap első szombatján 10 és 16 óra között.

Jegyárak:
Felnőtt: 200 forint
Diák és nyugdíjas: 100 forint
6 év alatt ingyenes

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot