Széchenyi tér

Széchenyi tér
Szeged város központja, a Széchenyi tér, Közép-Európa egyik gyöngyszeme. A százéves platánokkal szegélyezett sétatér (a korzó), a városháza, s a teret szabályos négyszög alakban körülfogó paloták látványát nem felejti el, aki csak egyszer is üldögélt a fák alatti padokon.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

A tér megjelenését a XIX. század végén uralkodó eklektika határozza meg. De az újabb kori művészeti stílusok (barokk, klasszicizmus, romantika, szecesszió) mind jelen vannak itt – s oly jól megférnek egymás mellett, hogy a tér harmóniáját semmi sem zavarja meg. A teret 1848-ban még Szabadság térnek hívták, s 1860 (Széchenyi István halála) óta viseli mai nevét.

A korzó közepén összeboruló kettős platánsort az árvíz után ültették. A kilencvenes évek közepén hatalmas szélvihar tört Szegedre, s a tér fái közt szörnyű pusztítást végzett: a százéves fák gyökerestől kicsavarva feküdtek. Évente a Széchenyi téren rendezik meg az országos borfesztivált, és a 2000-es években egyre több fesztiválrendezvény kap helyt a tér fősétányán.

A Széchenyi tér a szegedi belváros egyik központi elhelyezkedésű, parkosított, forgalom elől részlegesen elzárt, négyszög alakú tere. Területe 50 087 négyzetméter. Korzója közvetlen folytatása a sétálóutcának (Kárász utca), gyalogosforgalma így jelentős; kedvelt sétahely, rendszeresen szolgál ünnepségek, fesztiválok, vásárok színhelyeként. Helyi tömegközlekedési átszállóhely lévén, illetve középületei (városháza, bíróság, főposta, bankfiókok, Tisza Szálló, szórakozóhelyek) és pusztán elhelyezkedése folytán is igen frekventált terület. Korábban – egészen 1950-ig – vásártér volt.

Nyári vasárnapokon elegáns, sötétkék egyenruhába bújt rézfúvós együttes ad térzenét a promenád közönségének, esténként pedig a városháza udvarán hangzik föl a muzsika. A jeles hazafiakat ábrázoló bronzszobrok körül gyerekek játszadoznak, s nyugdíjas nénikék etetik papírzacskóból a köréjük sereglő madarakat.

A Széchenyi tér ad helyet a népszerű szegedi borfesztiválnak is. Fotó: Karnok Csaba (Fotógaléria)

Megközelíthetőség:
A Belvárosi-hídon keresztül a Temesvári krt. irányába található a Széchenyi tér. Parkolási lehetőségeket a Liget két oldalán kialakított parkolóhelyeken a Temesvári krt. felöli részen találni. A Széchenyi tér Szeged egyik fontos tömegközlekedési csomópontja. A postával szemben áll meg az 1-es villamos, melynek Rókus felé következő megállója az Anna-forrás, a Szeged Pályaudvar végállomás felé pedig a Somogyi utca. A Híd utcai, valamint a Kárász utcai rész számos troli és buszjárat megállóhelye.

A Széchenyi térről mondták:
"A Széchenyi tér vénséges platánfái az egész életünket végigkísérik. Amiatt különösen kötődöm ehhez a területhez, hogy az eredeti végzettségem erdész. Az erdészeknek pedig van egy kedvenc fájuk a platánsorban, amely persze egyébként is híres: a disznós fa. Diákkoromban sűrűn látogattam azt a fát és az egész Széchenyi teret, amikor Makóról Szegedre kerültem. Noha a város forgalmas, zajos, kiváltképpen az tetszik ebben a részében, a zöld szívében, hogy az „állampolgárok" gyalogosan járják be. Emberi léptékű, itt elidőzik gyerek is, felnőtt is. Sétálnak vagy ücsörögnek, beszélgetnek vagy csendben nézelődnek. Tavasszal legszebb a Széchenyi tér, amikor kivirágzik a kikelet. A környező fák a rügybontás után egyre nagyobb árnyékot kezdenek vetni. Bár nem kertész vagyok, azért hellyel-közzel ismerem a növényeket, és érdeklődve figyelem a fejlődésüket. Fantasztikus élmény!" - Kovács Mihály, a Szegedi Rendőrkapitány korábbi vezetője.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot