Reök-palota, Szeged

Reök-palota, Szeged
A katalán Antoni Gaudí lakóházaival rokon Reök-palota európai viszonylatban is a legszebbek egyike. Valóban ritka kincset birtokol Szeged városa.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

Szegeden, a Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán találhatjuk a hazai szecesszió ezen egyedülálló alkotását, a Reök-palotát. A külföldi szakirodalomban „Hungarian Jugendstil" néven emlegetett építészeti stílus jegyeit magán viselő ház Magyar Ede tervei alapján 1907-ben készült el.

A város szívében egy évszázada álló családi palota – dacolva háborúkkal, rendszerváltozásokkal – európai viszonylatban is kimagasló, különleges érték. Alkotója, a fiatalon – 35 évesen – elhunyt építőmester, Magyar Ede, aki elszánt, bátor és tehetséges volt ahhoz, hogy a konzervatív magyar szemlélet ellenére, szűkebb hazájába, a dél-alföldi városba bekapcsolja Európát.

Az egykor városi palotának szánt különleges szecessziós palota legutóbbi felújítása, átalakítása után még többet mutat belső értékeiből is. A földszinti terek nyilvánossága után az emeletek is közösségi funkciót kaptak. A felújítás eredményeként újabb helyet vehetett birtokba a város művészetek iránt érdeklődő közönsége.

A száz éve született szecessziós városi palota megújulva, 2007 augusztusában nyitotta meg kapuit. A megbízó foglalkozására is utal az épület külső plasztikája, díszítése. A csöndes vízi világ motívumait fedezhetjük föl: a lágy, hullámzó homlokzati formák, a víz színe fölött ringatózó liliomfejek, s a mélyről gyöngyöző légbuborékok látványa szinte a tündérmesék birodalmába varázsolnak. A sarki homlokzat csúcsán egy szárnyait széttáró sas látható, utalván a vele szemben nyíló Feketesas utca közelségére.

A Reök-palotában működik a REÖK (Regionális Összművészeti Központ) kiállításaikat, rendezvényeiket érdemes látogatni. Fotó: Frank Yvette (Fotógaléria)

Ne mulasszuk el a lépcsőház fölfedezését: a korlát kovácsoltvas virágai, a lépcsőfordulók festett ablakai is gyönyörűek. Alkotójuk Fekete Pál, szegedi kovácsművész.A házat a szegedi népnyelv "lófaraháznak" nevezi, mivel a 3. honvéd huszárezred lovas szobra (Gách István-Turáni Kovács Imre, 1943) hátulsó felét mutatta az egykori sarki kocsmának. Az épületben 2007 nyarán kapott helyet a Regionális Összművészeti Központ (REÖK), amelyben az időszaki tárlatokat, irodalmi és zenei programokat, szobaszínházi előadásokat tartanak.

Megközelíthetőség: A Reök-palota Szeged belvárosában a Tisza Lajos krt. 56. szám alatt található.

Jegyárak:
Épületlátogatói jegy 300
Tárlatvezetői jegy I. 3 000
Tárlatvezető jegy II. 1 500

Nyitvatartás:
Hétfő - vasárnap: 10-18-ig
Kedd - vasárnap: 10.00 - 18.00 óráig
Szabadtéri előadásnapokon 10.00 - 20.00 óráig!!!

A Reök-palotáról mondták:
"Hatszázhuszonhétszer mentem el korábban a Reök-palota előtt, de sosem volt olyan érzésem, hogy meg kellene állnom. Legutóbb azt gondoltam: eddig vak voltam, hiszen kiemelkedett a térből valami figyelemreméltó. A százesztendős palota tervezőjét, Magyar Edét gyakran Gaudihoz hasonlítják, de Magyar világa más. A szecesszió benne lakik a Reök házban, de emberibb, meghittebb módon mint a Gaudi-tervezte épületekben."- Réz András esztéta.

Honlap:
www.reok.hu

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot