Nagyállomás, Szeged

Nagyállomás, Szeged
A szegedi Nagyállomás épületét annak is érdemes megnéznie, aki nem vonattal utazik. Városkapu, de közlekedési csomópont is az előtte elterülő Indóház tér.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

Az 1902-ben elkészült pályaudvar tervezője ugyanaz a Pfaff Ferenc, a MÁV egykori főmérnöke, aki az Anna-kúti vasúti igazgatóság épületének tervrajzait is elkészítette. Büszkeséggel töltheti el a szegedieket, hogy a százéves használatban lepusztult Nagyállomás végre újra a régi fényében fogadhatja a városba érkezőket. A sokak által Európa déli kapujaként aposztrofált százéves műemléképület csodálatosan megszépült.

A szegedi nagyállomás felújított műemlék épületét 2006 karácsonyán adták át. Az évekig húzódó felújítás 1 milliárd 168 millió forintból valósult meg. Az épületet azoknak is érdemes a közeljövőben megnézni, akik nem utaznak vonattal, hiszen többek között restaurálták a bontás során a régi étterem mennyezetén talált, Kacziány Ödön: Baccháns lakoma című, 1902-ben készült alkotását.

A szegedi Nagyállomásra akkor is érdemes ellátogatnia a turistáknak, ha nem vonattal utaznak. Fotó: Karnok Csaba (Fotógaléria)

Az első szegedi indóház 1854-ben, a Cegléd-Szeged vasútvonal megnyitásával egy időben épült. Szeged vasútállomás felvételi épülete mai formájában 1902. óta áll az utazóközönség rendelkezésére. Az állomás akkor átmenő pályaudvarként üzemelt, 1920. után azonban egyre inkább fejpályaudvarként funkcionált. Szeged állomás területét 1944-ben több bombatámadás érte, melyek elsődleges célpontja a rendező-pályaudvar volt. A felvételi épület körüli bombarobbanások sérüléseket okoztak az épületben is, döntően a homlokzat, a tetőszerkezet és perontető károsodott. A háborús károk helyreállításán túlmenően az épületen jelentősebb felújítási munkát megépítése óta az ezredfordulóig nem végeztek

Megközelíthetőség: 
Pontos cím: Indóház tér 2. Innen indul és ide érkezik az 1-es villamos.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot