Maty-ér, Szeged

Maty-ér, Szeged
A Maty-éri kajak-kenu és evezőspálya a világ egyik legkorszerűbb létesítménye - állítják egyöntetűen a nézők, a versenyzők és az edzők. Nem véletlenül, hiszen a létesítmény kiváló adottságokkal rendelkezik, a pálya pedig tökéletes. Ráadásul nincs a világon még egy olyan nézősereg, mint Szegeden.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

A pálya és környezete nem csak a versenyeknek ad otthont, egyre több nemzet edzőtáborozik az olimpiai központban. A Szeged melletti sportkomplexumban készül Vécsi Viktor kenus és kajakos csapata. Janics Natasa, Vajda Attila, Horváth Gábor, Fürdök Gábor és Joób Márton is a Maty-éren készült fel, az eredmények pedig azt bizonyítják, hogy ez remekül sikerült. A kajak-kenu és evezős pálya kialakítása 1979 és 1981 között történt. A pályán 1998-ban rendeztek először felnőtt síkvizi kajak-kenu világbajnokságot. 2006-ban szintén itt rendezték a vb-t, előtte 2002-ben a kontinensbajnokság költözött a Maty-érre.

A nyári évszakokban lehetőség nyílik vízi sportokhoz kötődő iskolai sport- és horgásztáborok lebonyolítására is. 2009 áprilisában fejeződtek be a mederfelújító-karbantartó, bővítő és az új nemzetközi versenyszabályoknak megfelelő korszerűsítési munkálatok. A fél éven át tartó beruházással az utóbbi időszak legnagyobb sportcélú beruházása valósult meg,

Megközelíthetőség:
Az Olimpiai Központ Szegedtől nyugati irányban 4 km-re helyezkedik el. Személygépkocsival északról az 55 számú (Szeged-Baja) útvonalról, vagy délről az 5 számú (Szeged-Röszke) útvonalról közelíthető meg. A Bajai út mellett Szeged központjából kiépített kerékpárúton, illetve a Mars téri Volán pályaudvarról a Szeged-Röszke autóbusszal, amely óránként közlekedik (menetideje kb. 20 perc). Kiemelt érdeklődésre számott tartó versenyek, rendezvények idején a Volán különjáratú autóbusszal biztosítja a pálya megközelíthetőségét.

Nemzetközi versenyek színtere a Maty-ér. Fotó: Segesvári Csaba (Fotógaléria)

A Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központról mondták:
"Meghatározó része volt a szövetségben főtitkárként eltöltött életemnek a Maty-ér és fejlesztése. Régóta őrzök egy fotót, amelyen egy négy keréken álló műhelykocsi előtti vasálványon állunk, és ünnepélyes keretek között adjuk át a pályát. Arra is emlékszem, hogy fújt a szél, hideg tavasz volt és körülöttünk minden kopár volt. A pálya kialakítása nem ment könnyen, hiszen ellentétben sok más létesítménnyel, nem voltak jelentkezők a megépítésére. Robbantási gyakorlat címen kezdték kiszedni a földet a pálya gödréből, majd téglánként szedték össze a céltoronyhoz valót. A Maty-ér és a többi nemzetközi vízicentrum közötti különbséget a házépítéssel tudnám összehasonlítani. Van, aki tégláról téglára rakja össze otthonát, és van aki csak akkor látja újra, ha a kulcsot kell átvenni. Lehet, hogy kívülről ugyanúgy fognak kinézni, ám az ember méginkább a sajátjának érzi, ha két kezi munkája van benne." -Füleky András, a kajak-kenu szövetség egykori főtitkára, az 1998-as szegedi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot