A Hősök Kapuja

A Hősök Kapuja
A Hősök kapujának tekintélyes boltíve és rajta Aba-Novák Vilmos monumentális freskója az első világháború áldozatainak állít emléket.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

A Hősök kapujának tekintélyes íve úgy uralkodik a Boldogasszony sugárúton, mintha győztes csaták utáni diadalmenetekre tervezték volna. De egyáltalán nem a sikerekre utal. Az 1936-37-ben készült nagyszabású alkotás az első világháború áldozataira emlékeztet, az utóbb ugyancsak tragikusnak bizonyuló akkori közeljövőbe vetett bizalmat sugározva.

A boltív freskója Aba-Novák Vilmos neves magyar festő munkája. A művész három témát jelenített meg: a háborús emlékezést, a hősi halottak dicsőítését és Horthy Miklós elindulását Szegedről. Legnagyobb alakja egy nyolc méteres Krisztus-ábrázolás. 1949-ben az egészet bevakolták cementes vakolattal és lemeszelték, mivel a volt a kommunista rendszer nem tűrte. Restaurálására 1999–2000-ben került sor.


A Hősök kapujának Aradi Vértanúkra néző felét egy élő és egy halott katona szobra díszíti. Belsejében jelenleg a szegedi egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának díszterme és tantermek helyezkednek el.

Megközelítés:
Az 1-es villamos Aradi vértanúk tere megállója. Az abszolút belvárosban található, a Dómtól 3 perces séta. A Boldogaszony sugárút és az Aradi vértanúk terének találkozása.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot