Hagymaház, Makó

Hagymaház, Makó
A néhai hagymakertészek megújult Hagymaháza megidézi a református templom tornyait, a büszke makói polgár igényeit, és kinyitja az európai szellemi élet kapuját. A színháztermet is magába foglaló, négy tornyú Hagymaház Makovecz Imre alkotása.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

Szabadtéri színpadán nyáron megrendezésre kerül a már megye szerte népszerű Operettfesztivál és a Makói Muzsika.

A mostani Hagymaház helyén elődje állt, melyet 1936-ban építettek. Nevét onnan kapta, hogy a város művelődni akaró hagymásai - hagymatermesztéssel foglalkozó családjai - saját pénzükön színházat emeltek itt. A századvégére azonban nyilvánvalóvá vált elmaradottsága és korszerűtlensége. Burkolata, állaga, talapzata leromlott, akusztikája és nézőterének állapota tarthatatlanná vált. Így a város elhatározta egy új színház felépítését.

A terveket Makovecz Imre készítette; az új Hagymaház felépítésével kezdődött el a neves építész és a város máig tartó szoros együttműködése. 2006 óta a szabadtéri színpad előtti térre alkalmi, mobilizálható nézőtér húzható fel, amely méreteit tekintve Csongrád megye második legnagyobb ilyen jellegű nézőtere, 3000 fő befogadására képes. Az épületet kilenc év után, 2007 novemberében felújították, új hidegburkoló lapokat raktak a régebbiek helyére, és renoválták a falakat is. 2007 decemberében a Délmagyarország és a Délvilág olvasóinak szavazatai alapján egyike lett Csongrád megye hét csodájának.

A terveket Makovecz Imre készítette. Fotó: Schmidt Andrea (Fotógaléria)

Megközelíthetőség:
A település megközelíthető közúton: az 5-ös úton Szegedig, onnan a 43-as úton kb. 30 km, Nagylak (román határ) felől a 43-as úton kb. 20 km., Hódmezővásárhely felől kb. 30 km; vasúton: a Békéscsaba-Kétegyháza-Mezőhegyes-Újszeged, a Szolnok-Hódmezővásárhely-Szolnok vonalon. A Hagymaház a Posta u. 2-4. szám alatt található.

Nyitvatartás:
Hétköznap: 10-18 óráig
Szombaton: 9-13 óráig

A Hagymaházról mondták:
"Az épület alsó része mintha a földből nőne, nehézkes, de a teteje már himbázik... mint a növénynek a szárai, emelkednek a tartószerkezetek... a tornyokban belül pedig ugyancsak észre lehet venni, hogy növekményszerűen van egy belső, kisebb torony, majd pedig egy még nagyobb." - Makovecz Imre építész, a Hagymaház tervezője.

Honlap:
www.makohagymahaz.hu/start.htm

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot