Fehér-tó, Szeged

Fehér-tó, Szeged
A Fehér-tó Magyarország legrégebbi védett területe, a debreceni Nagyerdővel együtt. A meseszép tájvédelmi körzetben feltűnik az imbolygó röptű kékes rétihéja, a kerceréce is.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

A Fehér-tó Magyarország legnagyobb szikes tava. Gazdag madárvilága és ősi növényzete miatt fokozottan védett, de vezetővel látogatható terület. A tó közvetlen környékén homok, lösz és fekete föld keverednek a szikes rétekkel, vakszikes foltokkal, lápos-mocsaras területekkel. Az ősszikes élőhelyek már csak kis területen, szigetszerűen helyezkednek el, többi részén halastavak létesültek.

Gazdag madárvilág jellemzi, mintegy 280 fajt mutattak ki a Fehér-tón fészkelő, átvonuló, téli vendég és a ritkán előforduló madarak statisztikájában. Magának a tónak az első okleveles említése 1075-ből való. Területét még a múlt század elején is rendszeresen elárasztotta a Tisza. A folyó szabályozása után a védtöltések többek között a Fehér-tó vízutánpótlásának is akadályt állítottak.

Beretzk Péter MÁV főorvosnak köszönhetően Szeged városa a Fehér-tó egy részét 1935-ben helyi védettség alá helyezte. 1939-ben a földművelésügyi miniszter is jóváhagyta a felterjesztést, sőt megnövelte a védett terület nagyságát. Közben a halgazdaság folyamatosan épült, terjeszkedett. Ez a későbbiekben számos ellentét forrásává vált. Ilyen például a kormoránok nagymértékű halfogyasztása. A madarak fészkelését nehezíti a halastavak tavaszi elárasztása, mely elmossa a fészkeket. A mélyedések tiszta vízzel való rendszeres feltöltése a nátriumsókat is kimosta a területről. Ezt mutatja az, hogy a sziki bárányparéjoss-csenkeszes-zsázsás növénytársulást felváltották a sziki sásos, gyékényes nádasok társulásai.

Gazdag madárvilág jellemzi a Fehér-tó környékét. Fotó: Gyenes Kálmán (Fotógaléria)

Megközelíthetőség:
A Kiskunsági Nemzeti Park részét képező 14 km-es Fehér-tó Szegedtől északra található. A terület fokozottan védett, nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyként a Ramsari Egyezmény része. Csak szakvezetővel vagy írásos engedéllyel látogatható. A túrák a szatymazi temetődomb közelében létesült oktatóközponttól indulnak, s érintve a korom-szigeti kilátótornyot a tavak közé vezetnek.

Jegyárak:
30 főig vonatkozó díjszabás:

Felnőtt csoportok: 15.000 Ft
Diák, nyugdíjas, természetjáró: 10.000 Ft
Idegen nyelvű szakevezetés: 35.000 Ft (angol, német)

45 főig vonatkozó díjszabás:
Felnőtt csoportok (max. 45 fő): +500 Ft/fő
Diák, nyugdíjas, természetjáró: +300 Ft/fő
Idegen nyelvű szakevezetés: +300 Ft/fő (angol, német)Ű

Szombat, vasárnap 50% felár fizetendő

Nyílt túrák egyéni és családos turisták részére (Túranaptár)

Felnőtt: 600Ft/fő
Diák, nyugdíjas: 400Ft/fő
Családi jegy: 1200Ft/család

Kerékpárkölcsönzés
- diákok részére 500 Ft/nap
- felnőttek részére 700 Ft/nap

A túrák átlagos időtartama 3-5 óra.
A díjak az ÁFA tartalmazzák

A Szegedi Fehér-tóról mondták:
"Bíbicfiókák gyalogolnak a gyevi pusztán, s elöntötte virágával a szikeseket a kamilla. Fehér-tói április... pipacs vére lobban a gát zöldjén, madártej fehér virágai földre hullt apró csillagok. Kamillagyűjtögető járja óriás fésűjével a tószéli réteket, teli zsákjai púpostevévé varázsolják útszéli Trabantját. Bíbicpár csapong felette... biibic-biibic jajong, csapkodva sírnak, próbálják az idegent elcsalni a fiókák közeléből. Piros lábú cankó csatlakozik hozzájuk, izgatott füttyével riaszt, majd megunva visszasiet 4 tojásos fészkéhez a kamillatenger szívébe. Igaz, hogy csak május a költés fő hónapja, de az idei sietős, tavaszi-nyár egy hónappal előreállította a Természet óráját! A kéklő tiszai füzesek koronájában már tollasodnak a szürkegémfiókák! Emberemlékezet óta erre nem volt példa! A feketerigó fiókák két hete kirepültek már, s olyan pár is akad, ahol a második fészekalj tojásait melengetik. A függőcinegepárnak is félig kész a hintázó, művészi fészke. Őszapó etet, csőrében furcsa fehér „valamivel" távozik fészkéből." - Dr. Beretzk Péter, ornitológus, a szegedi Fehér-tó atyja.

Honlap:
www.fotringing.hu/feherto.aspx

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot