A Dóm tér, Szeged

A Dóm tér, Szeged
A híres szegedi Dóm előtt elhelyezkedő tér, ami önmagában is számos látnivalót tartogat.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

A Dóm, azaz a Fogadalmi Templom előtti U-alakú tér Szeged egyik legjelentősebb látványossága, a két világháború közti időszak egyik legszebb magyar építészeti alkotása.

A klinker téglából készült épületsor skandináv ihletésű. Nyugati oldala a kollégium és a Hittudományi Főiskola, délnyugati sarka a püspöki palota, déli és keleti oldalán egyetemi tantermek és kutatóintézetek foglalnak helyet. A körbefutó árkádok alatt a Nemzeti Emlékcsarnok (Pantheon) a magyar történelem, irodalom, művészet és tudomány kiváló alakjait ábrázolják.

Az épületegyüttes közepén lévő, 1935-ben készült órajáték hangja és figurái még azokat is elbűvöli, akik ezerszer látták, hallották már. Figuráit, a dékánt és a diákokat valós személyekről mintázták, mint pl. Petőfi Sándor vagy Csokonai Vitéz Mihály. Naponta kétszer, 12 óra 15-kor és 17 óra 45-kor szólal meg és indul el.

A tér egyik éke a Dömötör-torony, Szeged legidősebb, 11. századi alapokon nyugvó építménye, a mai Dóm helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott tornya. Belsejét Aba-Novák Vilmos falfestményei díszítik, ajtaja felett a Szeged címerében is ábrázolt XII. századi kőbárány dombormű másolata csodálható meg.

A Dóm tér a népszerű Szegedi Szabadtéri Játékoknak is helyt ad. Fotó: Segesvári Csaba (Fotógaléria)

Már a régi Templom téren is állt a dóm főkapuja előtt meghagyott 1896-os Szentháromság-szobor, amit felújított álllapotában tekinthetünk meg.

A Dóm téren rendezik nyáron a turisták és a helyi lakosok által méltán kedvelt , télen karácsonyi vásár foglalja el, de számos egyéb rendezvény, pl. bolhapiac helyszíne is.

Megközelítés:
A Nagyállomástól (vasút) a plazáig közlekedő 1-es villamos "Aradi vértanúk tere" megállója, a Dóm tornyai miatt gyakorlatilag lehetetlen nem megtalálni.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot