Anna-kút, Szeged

Anna-kút, Szeged
Szeged gyógyító vize folyik az Anna-kútból. Külsőleg és belsőleg is csodákra képes. Elő a demizsonokkal!

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

Nem kell sokáig álldogálni a híres Anna-kút mellett, hogy saját szemünkkel lássuk, annak gyógyító vize nem csak turistacsalogató különlegesség, hiszen nagyon sok szegedi odajár érte, használja nap mint nap. A kútból 1927. október 12-én tört fel több mint 900 méteres mélységből a forró víz, amit a fürdőben azonnal használni kezdtek, de ivókúrás alkalmazására a 30-as évek második felében került csak sor. Valószínűleg Patzauer Dezső, a fővárosi Sörfőző szegedi képviseletének vezetője nevezte el lánya után Anna-víznek, aki kevéssel azelőtt született, hogy a víz feltört.

Az Anna-víz külső felhasználásra mozgásszervi betegségek, bőrbetegségek kezelésére, belsőleg légzőszervi betegségek gyógyítására, ivókúraként idült emésztőszervi problémák kiegészítő kezelésére alkalmas. Ki hidegen, ki melegen issza – ízlés és meggyőződés kérdése.

A palackozót 2000-ben bezárták, azóta a vizet nem palackozzák, kereskedelmi forgalomba nem kerül. Az Anna-kút felújítása 2006. január 21-re lett kész, és bár a megvalósítás akkor megosztotta a lakosokat, azóta már mindenki megkedvelte, találkozóhelyként is bevált. 2008-ban elkészült a közvetlenül mellette található közlekedési csomópont felújítása is.

Sokan járnak a kúthoz a gyógyító vízért. Fotó: Schmidt Andrea (Fotógaléria)

Az Anna-vízről mondták:
Az ismert színművész, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatója Székhelyi József azt mondta, ő szinte vallásosan járul a kúthoz, körülbelül két hetente. – A testes, „vastag" íze miatt szeretem az Anna-vizet. Naponta egy litert iszom belőle. A kút szerintem egy alternatív találkozóhely: amíg megtelik az üveg, a szenvedélyes szegediek megbeszélik, miért isszák és hogyan.

Megközelíthetőség:
Az Anna-kút pár lépésnyire a Széchenyi tértől, a Tisza Lajos körút és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésében található, amit Anna-kúti csomópontnak is neveznek. Az 1-es és a 4-es villamos, valamint számos buszjárat megáll itt.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot