A szegedi dóm

A szegedi dóm
Szeged legismertebb jelképe. Egyházi és turisztikai jelentősége is nagy, a szegedi belváros meghatározó épülete.

Hírlevél-feliratkozás

Kíváncsi, lakóhelyén milyen programokkal találkozhat? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Milyen a legutóbbi hírlevél?

XX. századi egyházi építészetünk egyik legmonumentálisabb alkotása, hazánk negyedik legnagyobb temploma, az egyetlen e században épült székesegyház Magyarországon.

Nevének eredete a várost szinte teljesen elpusztító, 1879-es nagy árvíz utáni évre tehető, amikor a város elöljárói a polgárság nevében ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy hatalmas templomot emelnek Szűz Mária tiszteletére, ha a város újra felépül. Az építkezés megkezdésére 1913-ig kellett várni, az ünnepélyes templomszentelésre pedig 1930. október 24-én került sor.

A neoromán templomba lépve rögtön feltűnik a gazdag faldíszítés. Érdekesség a mennyezeti boltíven található híres "Szögedi Szűrös Madonna", melynek különlegessége, hogy a festő cifra szűrben és a híres szegedi papucsban ábrázolta Szűz Máriát. Az oltárok, szobrok, festmények, kápolnák és festett üvegablakok hosszú nézelődésre inspirálnak. Az orgona, mintegy 10 000 sípjával, Közép-Európa egyik legnagyobb templomi hangszere. Az ország második legnagyobb harangja a Hősök harangja vagy Szent Gellért harang. A templom 81 méteres tornyaiból látható panorámában csak meghatározott időpontokban lehet gyönyörködni.


Megközelítés:
A Nagyállomástól (vasút) a plazáig közlekedő 1-es villamos "Aradi vértanúk tere" megállója, tornyai szinte mindenhonnan látszódnak, a szűken vett belvárosban sétálva elkerülhetetlen a Dóm tér.

Nyitvatartás:
Hétfőtől vasárnapig 8:00-18:00, kivéve a szentmisék és szertartások alatt, melyeken szintén szabad a részvétel mindenki számára, aki a lelki feltöltődésért látogat el. (Miserend: hétfő-szombat 7:00 és 18:00, vasárnap 8:30, 10:00, 11:30, 18:00)

Árak:
Székesegyház: ingyenes
Torony: felnőtt 600 Ft, diák és nyugdíjas 400 Ft, 20 fő felett 10% kedvezmény
Altemplom: 200 Ft

Honlap:
http://www.dom.szeged.hu/

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire elégedett a cikkel:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.198.78.121 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot